Construction

Three views of Village Center interior, including a shot of the lobby area with two story windows, the Curry Road food station and the outside of the new late-night restaurant, The Grotto

Village Center Dining and Community Commons

Completed in January of 2017, the Village Center Dining and Community Commons now serves as the hub of activity for the expanding Williams Village (Will Vill) community.

The construction process began in July of 2015 with the demolition of Darley Commons, which had served as the dining center and administration center for the area since 1969. Will Vill had long outgrown the capabilities of Darley Commons with the addition of Bear Creek Apartment and Williams Village North, plus the building hadn’t received any major renovations during its lifetime. With the changing needs of students and staff alike and the desire to provide more services directly to the Will Vill residents, the Village Center was born.

Some of the main highlights are:

  • State-of-the-art dining center, showcasing five food stations—Colorado Hearth, Curry Road, Middleterranean, The Grange and Toast
  • Late-night cafe—The Grotto—that specializes in natural burgers, tater tots and homemade milkshakes
  • Health and Counseling Clinic at Village Center, run by Wardenburg Health Center
  • Academic Success and Achievement Program (ASAP) office suite providing free tutoring to residence hall and Bear Creek residents
  • Variety of meeting and multipurpose rooms
  • Indoor and outdoor seating
  • Tons of study and lounge areas

The building is slated to earn a LEED Platinum rating for its sustainable elements. Some of these elements include:

  • Incorporating local and recycled building materials in the construction. This reduces ecological impacts of creating new materials and shipping them to their new location. The large wooden tables in the western dining room are made from Colorado beetle-kill pine and some dining chairs were made from recycled plastic soda bottles.
  • Installing electrochromic glass external windows. These windows act similarly to transition eyeglass lenses - darkening when the direct sunlight hits them. This eliminates the need for window blinds and leaves the beautiful views available all day long.
  • HVAC systems with sensors installed, preventing heating and cooling from running in rooms that are unoccupied.
  • Putting in landscaping with native plants. This cuts down on the need for excessive irrigation and fertilizer and does not negatively affect local ecosystems.
  • A biodigester installed in the dining center which treats food waste and creates an eco-friendly product that is safely re-added to waste water supply.